COLON-HYDRO-TERÁPIA

hatékony - esztétikus - kényelmes - problémamentes
BÉLTISZTÍTÁS – GYÓGYÍTÁS
Szűrt, tisztított vizet vezetnek a bélrendszerbe. Egy speciális csőrendszer és a feltöltés és ürítés állandó váltakozása révén még a nagyon erősen lerakódott székletmaradványok is feloldódnak és eltávoznak. A HYDRO-SANnaI a COLON-HYDRO-TERÁPIA teljesen higiénikus és szagmentes. A gyógyító szempontok mellett a kezelés nyugtató és felszabadító hatású. Nem zavarja a paciens esztétikai érzékét. A COLON-HYDRO-TERÁPIA mentes a bélfürdőből és beöntésből ismert kényelmetlen mellékhatásoktól. Ezért nélkülözhetetlen a HYDRO-SAN a bélrendszer gyógyításában.HYDRO-SAN sokéves tapasztalat és a továbbfejlesztéseknek köszönhetően egy szélesen elterjedt készülék a világpiacon.

Fertőtlenítőberendezéssel egybeépített készülék - nincs zavaró pótlás
Termosztatikusan üzemeltett keverőcsap - nem ingadozik a víz hőmérséklete 
Elkülönített világítás a kémlelőnyíláshoz - nincs áramvezeték a gépben 
Egyszerűen cserélhető világítótest - a gép szétszerelése nélkül
Rozsdamentes tartozékok és precíziós berendezések - zavarmentes üzemeltetés 
Hideg- és melegvízszűrő - tiszta víz a kezeléshez
Szabványos áramvédő kapcsoló - biztonság a paciens és a kezelő részére
Szabványos csatlakozások és gyorscsatlakozók - problémamentes összeállítás 

·         Egyszerű üzemeltetés a könnyen áttekinthető kezelőszervek révén

·         Lehetőség oxigén és infúzió hozzáadására a kezelővízhez

·         Biztonságos kezelés a beépített finom mérőműszerek révén

·         Higiénikus széklet mintavétel háromutas szelep segítségével

·         Egybeépített, formatervezett berendezés

·         Mindenhol felállítható, ahol víz- és csatornacsatlakozás van.

Mi is a Colon-Hydro-Terápia?

A Colon-Hydro-Terápia egy az Amerikai Egyesült Államokból jövő, és ott már évek óta sikeresen használt eljárás a belek tisztítására és gyógyítására.
Egy problémamentes, kellemes, váltakozó hőmérsékletű szűrt vizes vastagbél infúzió.
Természetes megoldást nyújt minden olyan problémára, amely a belek helytelen működéséből fakadnak.

Kinek van szüksége a Colon-Hydro-Terápiára?


A legtöbb embert érinti a baktériumok és az ember természetes életközösségének, szimbiózisának megbomlása, az úgynevezett diszbiózis. A fertőtlenített élelmiszerek, hiányos táplálkozás és életmód, környezetszennyezés, mérgek és a gyógyszerek helytelen használata miatt a baktériumok és az ember közti egyensúly megbomlott. A következmény a szervezet védekezőrendszerének egyre erősebb elfáradása.
A népesség több mint 30 százalékának nem jó az anyagcseréje a betegséget okozó bélbaktériumok túlsúlya miatt. Nem jut elegendő oxigén a szövetekbe. A méreg- és salakanyagok nem választódnak ki a kellő gyorsasággal.
Ez a szervezet önmérgezéséhez vezet ( AUTO-INTOXIKATION ).
Az életerő lankadása, fáradság, depresszió, koncentrációs nehézségek, agresszivitás és félelem lehetnek a következmények.
Betegségekért, mint a fertőzés, gennyes gyulladások, reuma, sokízületi gyulladás, pattanások, más bőrbetegségek, magas vérnyomás, migrén, allergia és sok más károsodásért ma a nem működő bélrendszert teszik felelőssé.
Az emberi szervezet védekező mechanizmusát sokáig csak a fertőzések oldaláról vizsgálták, azonban időközben ismerte vált az anyagcserével való szoros összefonódása. Az immunrendszer 80 százaléka a vékony- és vastagbél falaiban található. Az immunglobulin (védelmi funkciókat ellátó fehérje) legnagyobb részben a bélben keletkezik. A vastagbél hámja a mérgező anyagok elleni védelem legfőbb helyszíne. Csak ezután következik a máj, a vese, a nyirok, a tüdő és a bőrfelület.
Prof. Otto Warburg, aki 1931-ben kapott Nobel-díjat, felismerte, hogy az anyagcserezavarok miatt legyengülő immunrendszer a rákos sejtek kialakulását és elterjedését segíti elő. A népesség egy nagy része szenved székrekedésben.
A bél normális mozgása az évekig tartó rossz táplálkozás következtében megváltozik. A salakanyagok, megkeményedett táplálék-összetevők a bélcsatornákban akadályozzák a bél normális, a gilisztához hasonló perisztaltikus mozgását, és ezzel a béltartalom továbbjuttatását. Csak az egyre erősebb hashajtók -a bél hámrétegét szétromboló hatásukkal jelentenek bizonyos segítséget

Az egészséges bélrendszer jelenti az egészséges test alapját.

Mit tehetünk ezért?

·         A bélrendszer tisztítása a Colon-Hlydro-Terápia segítségével, valamint ezt követően a belek állapotának normalizálása.

·         Táplálkozási szokások megváltoztatása

·         Egyéb egészséget előmozdító tevékenységek ( pl. mozgás ).

Hogyan hat a Colon-Hydro-Terápia?
Hatékonyan eltávolítja a bél falán összegyűlt és lerakódott székletet, valamint elrothadt anyagokat. Ez a természetes tisztítási eljárás biztosítja, hogy a bél rossz működéséből fakadó jelenségek csökkennek.

A halál oka a bélrendszerben keresendő!

Az egészséges bélrendszer az alapja az egészséges testnek!
A mai táplálkozási szokások, amelyek túlkomplikált, denaturált, kémiailag kezelt, zsírban gazdag, de rostanyagokban szegény élelmiszerekből állnak a bélrendszerrel kapcsolatos problémák megsokszorozódását vonták maguk után. A megemésztetlen táplálékok és más anyagok kiürítése a szervezetből éppen olyan fontos, mint a jó emésztés és az élelmiszerek beépítése a szervezetbe.
A túl sokáig az emésztőrendszerben tartózkodó lebontott anyagok lassan felhabzanak és rothadásnak indulnak, aminek következtében az aneorbikus (oxigén nélkül is megélő )- és méreganyagok száma megsokszorozódik.
A Colon-Hydro-Terápia hatékonyan távolítja el a vastagbél falán összegyűlt és lerakódott anyagokat, ezáltal megakadályozva a baktérikus mérgek elszaporodását, és ezzel egyidejűleg a máj túlzott megterhelését. A váladékok, bélgázok, élősködők és elhalt sejtek eltávolításával a vastagbél perisztaltikus mozgásának, és a táplálékok vastagbélhámon keresztüli felszívásának megjavítása a cél.
Ez a természetes tisztítási eljárás biztosítja, hogy a belek rossz működésével közvetlenül, vagy közvetve összefüggő tünetek megszűnjenek.
Bizonyos baktériumok vitaminokat dolgoznak fel, amit a vastagbél szív fel, hogy a máj elraktározhassa. A vitaminokon kívül a belek jelentős mennyiségű vizet is felszívnak. Ennek sajnos az a következménye, hogy a bakteriális méreganyagok a körforgásba kerülnek. Ezeket az anyagokat (pl. indol skatol, cresol, phenol ) a máj kell, hogy feldolgozza, és a vese kell kiürítse.
A bél baktériumai a vízben oldott anyagok felhabzását indítják el, ami miatt gázok szabadulnak fel (pl. metán ), ezek felszívódnak és a tüdőn keresztül távoznak. Ezért a halitosis a bélben tartózkodó és habzó anyagokra utalhat. A migrén, az allergia, túlérzékenység a külső hatásokra és az alultápláltság a méreganyagok bélben történő elraktározódásából is eredhetnek, és következményeként az egyéni immunrendszer gyengül. A bél lelassulása a baktériumok fokozottabb felszívódását vonja maga után. A táplálékmaradékok hosszabb emésztőrendszeri útja a bélben található aneorbikus baktériumok felszaporodásához vezet, a vastagbél normális flórájához tartozó bacilusok, így a streptococcus és a staphylococcus a megsérült bélflóra miatt a vérkeringésbe kerülhetnek, és betegségek potenciális forrásai lehetnek.
Ismert, hogy a hashajtók, amelyeknek fogyasztása az utóbbi időben nagyon megemelkedett, csak időleges megkönnyebbülést okoznak, de a problémát nem oldják meg alapjaiban.
A belek egészséges működésétől majd minden szerv egészsége függ. Ez azonban csak akkor érhető el, ha a bélből minden káros és betegséget okozó csírát eltávolítunk, és az egészséges szimbiózist újra helyreállítjuk.
Ha csak a táplálkozási szokásokat változtatjuk meg azt az esetek többségében nem koronázza siker. Szükség van a bélből a lerakódott székletmaradványok, nyálkahártyadarabok és káros lerakódások alapos eltávolítására is.
Az USA-ban már évek óta sikeresen használják ezt az eljárást mindenféle bélprobléma kezelésére, ott már külön Colon-Hydro-Terápia klinikák is működnek.
A kezelést minden paciens nagyon kellemesnek és teljesen fájdalommentesnek érezte.

Colon-Hydro-Terápia - Klinikai felhasználás és az előnyei

A Colon-Hydro-Terápia az orvosok számára egy fontos diagnosztikai segítség, hiszen fontos információkat ad az emésztésről, és más klinikai betegségekről.

Az eljárás

 • kitűnő képernyője a vastagbél- és végbélráknak
 • béldiagnózisok kiértékeléséhez használható
 • értékes a betegek előkészítésére bélműtéteknél, mivel nagyon jó operációs terepet teremt
 • olyan kezelés, amely felvilágosítást ad a nyálka mennyiségéről és színéről, segít a székletlerakódások és bélgázok eltávolításában
 • lehetőséget teremt a férgek és féregtojások diagnosztizálására és kiürítésére
 • felhasználható alkoholbetegek és kábítószerfüggők belső méregtelenítésére.


A Colon-Hydro-Terápiát mind magánrendeléseken, mind kórházakban, mint egy fontos kezelési és diagnosztikai lehetőséget használják. A vastagbél minden hat hónapban - vagy az orvos utasítására - gyakrabban tisztítható. Ekkor a vastagbélrák megbetegedés korai felismerése miatt rejtett vér jelenléte szempontjából is megvizsgálják.
A Colon-Hydro-Terápia jóval előnyösebb minden más bélvizsgálati eljárásnál. Kiegészítésként bárium bejuttatása, szigmoidoskópia (szigma-bél tükrözése), koloszkópia (vastagbéltükrözés) arra szolgálnak, hogy minél pontosabb vizsgálati eredmények álljanak rendelkezésre.
Az a kényelmetlenség, amit egy báriumos kezelés után a bárium bélben maradása miatt a paciens érez a Colon-Hydro-Terápiával kiküszöbölhető.
Teljes altatással végzett operációk előtti Colon-Hydro-Terápia elvégzése a műtét alatt a bélműködésből fakadó problémák csökkentését, vagy teljes megszűnését jelenti.
A Colon-Hydro-Terápia eljárás bélműtétek esetén is hasznos. Ekkor a sebész számára jóval kedvezőbb operációs terep áll rendelkezésre.
Belső méregtelenítésre a Colon-Hydro-Terápia különösen az alkoholbetegeket és kábítószerfüggőket kezelő klinikákon kerülhet felhasználásra. A méreganyagok ezzel az eljárással gyorsabban kiüríthetők a szervezetből.

Ellenjavaslat:
A bél gennyesedése esetén ( pl. diverticulitis, ulcerative colitis, Krohn kór ), vagy fájdalmas aranyér esetén a Colon-Hydro-Terápia nem használható.

A Colon-Hydro-Terápia előnyei - Rövid áttekintés

 • Természetes megoldás, szemben a vegyszerekkel
 • A teljes vastagbelet tisztítja, a végbéltől a vakbélig, így a krónikus székrekedés javulásához illetve megelőzéséhez járul hozzá.
 • Eltávolítja a székletlerakódásokat és az ennek következtében felszaporodott baktériumokat és ezek méreganyagait. Csökkenti a bélgázokat, váladékozást, parazitákat és az elhalt sejtmaradványok számát. A bél tehát a természetes felszívó és méregtelenítő funkcióját optimálisan el tudja látni.
 • Hatékony kezelési eljárás a székletlerakódások eltávolítására ( impakció ).
 • Kitűnő eljárás a bélrák korai felismeréséhez.
 • Értékes segítség más diagnosztikai eljárások, minta báriumeljárás, szigma-bél tükrözése (szigmoidoszkópia ), végbéltükrözés ( koloszkópia ) hatékonyságának fokozására.
 • Fontos része a béloperáció előtt álló betegek előkészítésének, hogy optimális műtéti terep jöjjön létre.
 • Csökkenti azokat a problémákat, amelyek bélfunkciós problémákból adódnak.
 • Narkózisban történő operációs beavatkozások következményeit csökkenti, megakadályozza a műtét alatti székletürítést.


Felhasználható, mint kiegészítő terápia alkoholbetegek és kábítószerfüggők méregtelenítéséhez. Fokozza a toxikus (mérgező) anyagok ürítését a bélből és a vérkeringésből.

A Colon-Hydro-Terápia készülék - HYDRO-SAN

A Hydro-San egy biztonságos és könnyen kezelhető készülék a Colon-Hydro-Terápiához

A Hydro-Sant úgy készítették, hogy alacsony nyomáson és kevés vízmennyiséggel működjön, 30 cm vízoszlop magasságának megfelelő nyomáson 1/2 liter víz folyik át 1 perc alatt. Egy kezelés során a víznyomás nem lépi túl az 1,4 méteres vízoszlop nyomását.
Ezzel ellentétben a hagyományos beöntéseknél a kezdő nyomás 1,4 méteres vízoszlop nyomása, amely később eléri az 1,7 méterest. Ez tehát lényegesen magasabb, mint a Hydro-San esetében.
A Hydro-Sannal végzett Colon-Hydro-Terápia alatt a víznyomást és a víz hőmérsékletét az igényeknek megfelelően szabályozni lehet.
Ez különösen azokban a speciális esetekben fontos - pl. súlyos megbetegedéseknél -, amikor a kezelést az orvos utasítására különös óvatossággal kell lefolytatni.
A Hydro-San készülékkel (alacsony nyomáson, kevés vízzel) a befolyó víz segítségével a vakbelet a paciens megterhelése nélkül tudjuk elérni.

A Hydro-San fő iellemzői:

A készülék hideg- és melegvízszűrővel van felszerelve. A nemesacél ház a hőmérséklet, vízmennyiség és nyomás ellenőrzése céljából a legjobb tartozékokkal ellátott. A készülék előállításánál nem használtak ólomötvözetet, galvanizált csőcsatlakozást illetve
réz/alumínium csövet és csőcsatlakozást.
Minden csatlakozás sárgarézből vagy bronzból készült.

Három szelep biztosítja a készülék biztonságos működését:
1. keverőszelep (fő bemeneti- és elzáró szelep, a hőmérséklet is szabályozza)
2. mennyiségi szelep"(nemesacél tűszelep)
3. nyomáscsökkentő (a paciens védelmében lehatárolja a víznyomást)

A Hydro-San készüléket úgy tervezték, hogy a befolyó vízhez szükség szerint orvosilag tiszta oxigént és/vagy folyadékokat is hozzáadhassanak.
Az egybeépített háromutas szelep lehetővé teszi székletminta levételét laborcélokra. 
A kezelés egyszer használatos eszközzel történik, ez kizárja a fertőzésveszélyt.
A Sanitizer-System a készülék biztonságos és egyszerű fertőtlenítését teszi lehetővé minden kezelés után.

Hogyan történik a kezelés?

A paciens háton kényelmesen fekszik, miközben egy csövön keresztül különböző hőmérsékletű víz folyik a bélbe. Egy zárt rendszeren keresztül a víz és a bélről leoldott anyagok egy elvezető csövön keresztül távoznak. A kezelőorvos lágy hasmasszázzsal feltárja a problémás területeket, és segíti a befolyó víz ezekhez történő irányítását. A Colon-HydroTerápia így a vastagbél egy eddig elképzelhetetlenül intenzív és alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé.
A víz feloldó hatása és ezzel egyidejűleg a bél váltakozó meleg-hideg ingerlése a bélrendszerre serkentőleg hat, az újra dolgozni kezd, és most már önállóan továbbítja tartalmát. Oxigén vízhez adagolásával a bél működéséhez szükséges és egészséges baktériumok kapják meg táplálékukat. A Colon-Hydro-Terápia semmilyen fájdalommál vagy sérüléssel nem jár, sőt a paciens kényelmesnek és felszabadítónak fogja érezni. A zárt rendszer megakadályozza, hogy akár a paciens, akár az orvos kényelmetlen jelenségekkel (pl. szagok) találja magát szemben.

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a Colon-Hydro-Terápia vajon az Ön esetében is szükséges-e.________________________________

BÉLFERTŐTLENÍTÉS COLON-HYDRO-TERÁPIÁVAL
(szöveg: Dr. Peter Battre)

Colon a vastagbél orvosi-latin kifejezése. Hydro terápia alatt víz terápiát értünk, azaz a Colon-Hydro-Terápia a béltisztítás olyan formája, amelynél a teljes vastagbelet megfelelő hőmérsékletű vízzel öblítjük, tisztítjuk. A cél a bél megszabadítása a lerakódott székletmaradványoktól, kiválasztott anyagoktól, gázoktól, bomlástermékektől és ezáltal méreganyagoktól, amelyek az egész szervezetet megterhelik. A tisztítás során a paciens kényelmesen háton fekszik egy fekhelyen, miközben hátul egy ujjvastagságú csövet vezetnek be pár centiméter mélyre. Ezen keresztül egyrészt vizet vezetnek be, másrészt a székletmaradvánnyal teli víz is itt, egy csövön keresztül távozik. Egy ellenőrzőablak lehetővé teszi a kezelőnek a kiürített anyag megfigyelését. Az egész egy zárt rendszer, azaz szagmentes és száraz, a paciens számára kellemes és nem megterhelő. A kezelés után a kezelt a szó legszorosabb értelmében megkönnyebbülést érez. A terápiát általában háromszor, négyszer ismétlik meg.

"Mérgezett belvilág"

Mindenki környezetünk elszennyeződéséről beszél. Mi mindnyájan ennek a környezetnek vagyunk részei, ugyanakkor csak kevesen tudják, hogy a külső környezettel párhuzamosan a belső világunk is elszennyeződik.
Nap nap után a vízzel, levegővel, élelmiszerekkel káros anyagokat veszünk magunkhoz, amelyek szervezetünket leterhelik és megmérgezik, akkor is, ha megpróbálunk tudatosan, és lehetőleg egészségesen táplálkozni. Minden szilárd és folyékony táplálék megfordul a gyomor-bél hajlatban. Ez az a hely, amely naponta a táplálékfelvétellel többször is megterhelődik, és legtöbbünknél rendszeresen túlterhelődik - ugyanis habzsolva, egyszerre túl sokat, túl gyakran és rossz időpontban (a főétkezés este van), gyakran helytelen és túl nehéz ételeket eszünk. Nem csoda, hogy egy folyamatosan túlterhelt szerv a feladatát egy idő után nem tudja ellátni.
Ezek a feladatok: a táplálék lebontása optimálisa felhasználható részekre, ezeknek a felszívása, és ezzel egyidejűleg a nem hasznosított anyagok kiválasztása. Normális működés tehát mindaz, amit emésztés és anyagcsere alatt értünk. Csak, ha a felvett táplálék megfelelően megemésztődik beszélhetünk a szervezet jóltápláltságáról.

Migrén és depresszió

A tartósan túlterhelt emésztőrendszer elveszti teljesítőképességét. A következmények sokrétűek: a bél működésének lelassulása, ezáltal a táplálék a szükségesnél jóval hosszabb ideig tartózkodik a belekben, és bomlásnak indul. Az elfogyasztott túl sok szénhidrát miatt habzás indul be, ami alkoholok és savak keletkezéséhez vezet, a túl sok elfogyasztott fehérje rothadásnak indul, ami különböző méreganyagok (pl. putrescin, cadaverin) keletkezését indukálja.
Mindezek hatására gázképződés, telítettségérzet, a rekeszizom magas boltosodása miatt szívpanaszok (Roemheld-komplexus), a vékony- és vastagbélben a nyálkahártya lebomlása lépnek fel. A mérgező bomlástermékek felszívása fejfájáshoz (vagy akár migrénhez), a koncentráció csökkenéséhez, fáradsághoz, az életkedv elvesztéséhez, elkedvetlenedéshez, sőt depresszióhoz és még sok más dologhoz vezet. Mindezek a káros anyagokat kiválasztani már nem képes, beteg bél önmérgeződésére (autointoxikácó) utalnak. A bél a betegségeket okozó baktériumok táptalaja lesz. A habzást indukáló, gázképző baktériumok veszélyeztetik az egészséges bélflórát - egyre több bakteriális méreg keletkezik, a védelmi rendszer túlterhelt lesz és legyengül. Védelmi és immunrendszerünk 80 százaléka a bélfalakban és a hozzá kapcsolódó nyirokrendszerben található. Ez nem véletlen, hiszen a bél illetve a bélrendszer a legnagyobb érintkezési felület a külvilág és a belvilág között, összesen 300 m2. Itt van az a hely, ahol a folyadékban oldott káros összetevőktől a szervezetet meg kell védeni.

Az immunrendszer tehermentesítése

Az emésztőrendszer egy része, nevezetesen a vastagbél, terápiánkkal közvetlenül megközelíthető. A tisztítással, a lerakódott kiválasztott anyagok eltávolításával a bomlástermékek mérgeitől szabadulunk meg, aminek célja az immunrendszer vastagbélben található szakaszának helyreállítása.
A Colon-Hydro-Terápia ezért fontos segítség, következtében javul a bél működése, a perisztaltikus mozgása normalizálódik, működésből kiesett bélrészek újra aktivizálódnak, az elhalt részek pedig kiürülnek. A bélflóra egészségessé válhat.
Egyes vitaminok, mint a biotin, folsav és a K vitamin újra többszörösen képződhetnek. Az immunrendszer megerősödik, a közérzet javul, és ennek pozitív hatása van az egész szervezetre.

Itt segít a Colon-Hydro-Terápia

Az esetleges káros következmények megelőzőse érdekében a Colon-Hydro-Terápia egyéni szükséglet esetén is ajánlható. Ezt az orvosnak kell a megfelelő vizsgálatok elvégzése után javasolnia.

A gyakorlatban a Colon-Hydro-Terápia a következő esetekben fontos:

 • vastagbél minden működésbeli zavara esetén, mint a székrekedés és hasmenés (gyakran a testet romboló mérgezőanyagok keletkezésével járó bomlási folyamatok jele),
 • a bél körülírt boltosulása esetén (divertikulózis),
 • vastagbélgyulladás (colitis),
 • fejfájás, migrén,
 • a rekeszizom felnyomódásával és szívpanaszokkal járó felfúvódások,
 • rossz lehelet (a vastagbélben felszívódott, és a tüdőn keresztül kilélegzett gázok),
 • állandó idegesség,
 • bőrkiütések (a bél, máj, vese és bőr megterheltsége miatt) esetén,
 • röntgenvizsgálatok és operációk előkészítésére.


Nem utolsósorban utalni kell arra, hogy a Colon-Hydro-Terápia mindenek előtt egy, a vékonybélt is érintő (Mayr-kórra) általános méregtelenítő és tisztító kúra elindítására is alkalmas. Ez különösen migrénben és hasmenésben szenvedő a pacienseknek ajánlott.


________________________________

A COLON-HYDRO-TERÁPIA
A jövő terápiája
(A szerztő, Dr. Med. Thomas Schultz-Wittner természetgryógyász, in Natur Heilen 1995/2. 87-95. oldal)

Minden második embernek vannak bélpanaszai: felfúvódott has, hasmenés, székrekedés, gombásodás... 'A halál oka a belekben van" - mondta annak idején Paracelsus, de már az ókori Egyiptomban is felismerték a bélgyógyítás fontosságát, ismerték a beöntést.
Egy Amerikában kifejlesztett módszerrel, a Colon-Hydro-Terápiával nemcsak bélpanaszokban, de más krónikus megbetegedésekben küszködők is sikeresen kezelhetők.

Mikrokozmosz és makrokozmosz: az ember a környezetében. Ma általánosan ismert tény, hogy a környezetszennyezés miatt életterünk, a Föld, nem a legjobb állapotban van, az embereket, növényeket, állatokat sújtó terhelések kritikus méreteket öltöttek.

A Föld állapota tükrözi az ember állapotát, és a módszert, ahogy az ember magával törődik.

A modern ember pszichofizikai állapotát meghatározza, hogy mely egészségügyi problémákkal vagy betegségekkel küzd, milyen a szociális helyzete, hogy a természettől eltávolodott, fogyasztásközpontú, vagy teljes, a természettel egységben álló életet él-e. A szervezet szempontjából nézve, a modem civilizációs betegségek tünetkomplexusa megjelenik a bélrendszeren, különösen a vastagbélen - azaz a bél szervezet állapotának tükörképe.

Vastagbél, a szervezet irányító élőhelye

"Civilizált élet mesterséges életet jelent. A civilizált embernek, aki civilizált életet él, civilizációs ételeket eszik, nem lehet egészséges vastagbele. Az egészség és a betegség gyökere is a vastagbélben van." Dr. Norman Walker, az ismert táplálkozáskutató kijelentését az orvosi gyakorlat kivétel nélkül igazolta. Ezt mutatja az is, hogy manapság nincs olyan felnőtt, akinek a bélrendszere ne lenne leterhelve. A krónikus betegségek ugrásszerű megnövekedése is mutatja ezt a tényt. Ez odáig fejlődik, hogy az élelmiszerek lenaturalizálásával egyidejűleg az elváltozások egyre fiatalabb korosztályokat, gyerekeket és újszülötteket érintenek. Ez az ipari társadalmakban a föld által hordozott információk torzulásához vezet. (Aktuális irodalom a témához Albert von Haller "Veszélyeztetett emberiség- a torzulások oka és a védelem" című, először 1956-bon, legutóbb 1994ben, Németországban megjelent könyve.) A statisztika önmagáért beszél: Németországban minden második újszülöttön jelentkeznek idegi alapú bőrgyulladások; a nyugati országokban a leggyakoribb gyermekhalálozási ok valamely rákbetegség; a második világháború óta az újszülötteknél tapasztalható fejlődési rendellenességek ugrásszerűen megnőttek.

Von Haller könyve előszavában egy alapvető kérdést tesz fel: Mi is a táplálkozás tulajdonképpen? Ezt a kérdést a Nobel-díjas Schroedinger nagyon röviden megmagyarázza: "A rend felszívása." Mivel a szervezetben a rend egészséget, a rendetlenség betegséget jelenti, világossá válik, hogy a táplálkozás azonos a jóllakottság elérésével, és ételeink összeállításától valamint biológiai minőségétől függ.

A középpontban a degenerációk (általánosan a betegségek) civilizációs problémájához való szükséges és sürgős terápiás közelítés, a bélhigiénia illetve gyógyítás áll.

A bélrendszerről

Az emberi emésztőrendszer az a hely, ahol legfőképpen a táplálkozás során magunkhoz vett anyagok feldolgozása történik. Mindenhol, ahol a kül- és belvilág közötti határt hámréteg képezi, felszívódási folyamat játszódik le, azaz anyagok felvétele a vérbe és nyirokmirigyekbe az emésztőcsatornából. Az emésztési folyamat, a táplálék szétesése és enzimek segítségével a lebontása, amelyet a nyálmirigyek, az epehólyag és a hasnyálmirigy segítenek elő-, az 5-6 méter hosszú vékonybélben történik.

Az emésztetlen és részben megemésztett táplálék a bél perisztaltikus mozgásának segítségével egy vegetatív (akarattól független) záróizmon keresztül a vékonybélből a vastagbélbe (colon) szállítódik.

Ezen a helyen az ételmaradékot számtalan mikroba bontja szét és le. A bélbolyhain keresztül napi l5 liter emésztőfolyadékot leadó vékonybéllel ellentétben, a vastagbélben a bél sűrű tartalma legfeljebb a hámrétegen keresztül szív fel vizet. Az oldott héttartalom vérbe és nyirokba történő felszívásának legfőbb helyszíne - funkciójának megfelelően - a vastagbél. Az optimális egészség szempontjából ezért a vastagbél játssza a meghatározó szerepet, tekintettel a bélhigiéniára és gyógyításra.

A vastagbélben található a bélflórának nevezett baktériumok nagy része. Becslések szerint ezek száma több mint tízszerese sejtjeink számának. Jelentős részét képezik az immunrendszernek, amelynek 80 százaléka a bélben található. Normális feltételek mellett a bélflóra a szervezet sértetlen működőképessége és vitalitása szempontjából szükséges optimális környezetet teremt.

Sav-lúg egyensúly

Az egészséges környezet egyik megjelenése a jó sav-lúg kapcsolat. A táplálék denaturált részei, vegyi, gyógyszeripari származású gyógyszerek stb. savas irányban változtatják a szervezet vízháztartásának pH értékét. Sőt bizonyos pszichovegetatív körülmények az anyagcserén keresztül kihatnak a pH érték változására.

Bár a pH érték ingadozásoknak van kitéve, jellegzetes normákat mutat fel: gyomorban a pH érték a savasabb tartományban, 1 és 5 között van, a vékonybélben az emésztőmirigyek váladékának köszönhetően savas környezet létezik, míg a vastagbélben az enyhén savas (ph6) és az enyhén lúgos (ph8) között ingadozik.

A bél állapotától függ, hogy a sav-lúg kapcsolat a test vízháztartásában, a nyirokban és a vérben megfelelő-e: normális egy közelítően semleges, kicsit lúgos irányba húzó 7.4-es pH érték, a legnagyobb ingadozásnak a periférikus testvíz, van kitéve, a legkisebb eltérést a vérplazma mutatja.

Bélflóra, felhabzás és rothadás

A vastaghétben élő mikrobák környezetüktől függően változtatják mennyiségi és minőségi jelenlétüket, ezt döntően befolyásolja a táplálék összetétele és minősége. Kiegészítő tényező az evési körülmény is: milyen ételt szeretünk, milyen lelki, szellemi állapotban ültünk le enni odafigyelés nélkül csak bekapdossuk az ételt vagy belsőleg kiegyensúlyozottan alaposan megrágjuk azt, túlesszük magunkat, élvezet függőek vagyunk-e, fulladásig eszünk, vagy a kellő időben abbahagyjuk az evést.

Mindezek a tényezők határozzák meg a bél miliőjét.

A mikrobák saját emésztő enzimeik segítségével a keményítőt, cellulózt és fehérjét tartalmazó ételmaradékokat hasítja szét. Szénhidrátok (cukor, keményítő) habzási folyamaton keresztül széndioxiddá (CO2) és organikus savakká alakulnak át, amik részben a nyálkahártyán keresztül szívódnak fel és az anyagcsere során dolgozódnak fel. A szükséges anyagok felhasználásra kerülnek, a feleslegesek és használhatatlanok legjobb esetben kiválasztódnak, kedvezőtlen körülmények között (székrekedés, vaktározás) a kötőszövetekben raktározódnak (salaklerakódás).

A fehérjék különösen az állati, de a denaturált növényi származásúak is rothadási folyamaton mennek keresztül: a rothasztó baktériumok bomlástermékei lúgos kémhatásúak, ennek ellenére a felszívódás után a szövetnedvekben és a nyirokban mérgező hatásuk miatt (ptomain) savas kémhatást váltanak ki.

Bélállapot okozta mérgezés, mint a civilizációs betegségek oka
A nehezen vagy egyáltalán fel nem dolgozott ételmaradékok a vastagbélben lerakódnak, és habzó illetve rothadó képleteket alkotnak, amelyek megkötődnek, sőt eltömődéshez is vezethetnek. A krónikus, habzási folyamat következtében előállt fehérje-lerakódás a habzás során keletkezett mérgek felszívódása miatt az egész szervezet immunrendszerére nézve megterhelő és betegséget okozó. A bél méreganyaginak vérbe történő felszívódása (toxemia) következtében az egész szervezet mérgeződése (toxikózis) indul be.

A denaturált és hiányosan összekevert ételek okozta krónikus habzási és rothadási folyamatok a bélben manapság teljesen szokványosak; éppen így az évente több kilógrammot kitevő, és évekig, évtizedekig fennálló lerakódások és eltömődések.

A bél ilyen leterhelődése kapcsán előállt toxikózis a szervezetben mindenféle tünetet okozhat, amelyek még a reakcióképes immunrendszer esetében hirtelen fellépő gennyesedésnek tűnnek, idővel azonban krónikus elváltozásokat okoznak. Ehhez a betegség együtteshez kell sorolni minden civilizációs betegségnek nevezett megnyilvánulást.

Itt kell figyelembe venni olyan banálisnak tűnő jelenségektől kezdve, mint a nyomottság, életkedv elvesztése, pesszimista vagy depressziós hangulat, a különböző bőrkiütésekig, mint a pattanások vagy az ekcéma, a légutak elnyálkásodásáig, a fertőződési hajlam általános erősödéséig, amely arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, fehérfolyást, náthát is még sok mindent jelenthet. Mindezek utalhatnak a bél elmérgeződésére. A periférikus lerakódások a bőr gennyesedésében és elváltozásában (ideges alapú bőrgyulladás, cellulitisz, pikkelysömör), a nyálkahártyán és a fogakon (paradontózis, fogszuvasodás), a porcokon és csontokon (gyulladásos és nem gyulladásos izületi betegségek), körmök töredezésében és hajhullásban, mindenfajta allergiában és asztmában mutatkozik meg.

A periférikus vér- és nyirokáramban történő lerakódások és eltömítődések a szervek zavaraihoz vezetnek. A következmények a szem és a fül funkcióinak csökkenése és kiesése (szürke vagy zöld hályog, lencsék elhomályosulása, általános látásgyöngülés rövid- vagy távollátás formájában illetve halláskárosodás, egyensúlyzavar).

Lerakódások és az ezzel együtt járó endokrin mirigyek kötőszöveti felvizesedése (ödéma), férfiaknál prosztata megnagyobbodás, nőknél petefészek gyulladás következményei a szervezet hormonálisan szabályozott vegetatív funkcióinak zavarai. A pajzsmirigy alulvagy felültermelése, magas vérnyomás, migrén, klimaxos panaszok, cukorbetegség és a zsíranyag csere problémák szintén tünetként léphetnek föl.

A vegetatív rendszer zavarainak minden formája, amely az egyes szervek, vagy az egész szervezet elváltozásához vezethet, meggyorsítja a biológiai potencia (életerő) leépülését és csökkenti az élet minőségét és a várható élethosszt.

A bél pszichoszomatikája

Mindez lelki tényezőket is magába foglal, mivel a bél mint tisztán vegetatív szabályozott szerv patológiai körülmények között pszichoszomatikus komponenseket is tartalmaz. Csak egészséges testben lakik egészséges lélek, és fordítva. Ebben az értelemben a vegetatívan irányított bél olyan szerv, amelyen a pszichoszomatikus változások egyértelműen felismerhetővé válnak.

Az elzáródásokat az egészségtelen és rendszertelen étkezés okozza, de eredete másrészt mentális téren is keresendő. Legtöbbször a magukat elengedni nem tudó embereknél tapasztalható. A krónikus bélmegbetegedések (crohn-kór, vastagbél fekély) klasszikus pszichoszomatikus megbetegedések.

Megelőzés:

1. Helyes, természetes és mértékletes táplálkozás: nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Természetes, vegetárius nyers étkek az ember ideális táplálékai.
2. Rendszeres és megelőző bélhigiénia: hogy egy habzó és rothadó lerakódásokkal teli bélkörnyezet keletkezését ne csak megakadályoztuk, a belek tehermentesítéséhez és a szervezet egészségesen tartásához a rendszeres beöntés a választható módszer magunkon és másokon segíteni.

Ez érvényes a megelőzés és higiénia szempontjából ugyanúgy, mintha saját magunkon segítünk a rossz közérzet leküzdésében, akár egyszerű megfázásról, vagy komolyabb, természetesen szakszerű orvosi segítséget is igénylő megbetegedésekről legyen szó.

Azzal a feltétellel, hogy kizárólag tiszta vizet használunk, a beöntések minden más állítás ellenére teljesen rizikómentesek, úgyhogy akár szülők gyermekeiknek is adhatják szükség esetén. A böjtölés az emberiség legősibb és legértékesebb terápiás eljárása a test megtisztítására, a lélekre és szellemre ható tisztító hatással. Még egy megjegyzés: csak rendszeres, kitartó mozgással lehet az optimális egészséget megtartani. A szervezet jó oxigén ellátásának és a lelki, szellemi kiegyensúlyozottságnak előfeltétele a testmozgás.

A Colon-Hydro-Terápia-a jövő terápiája
A Colon-Hydro-Terápia egy, az USA-ból ismert és ott évek óta sikeresen alkalmazott formája a béltisztításnak és gyógyításnak. Mint ahogy már említettem a bél megterhelődése ma általánosan elterjedt és gyakran a fent leírt önsegítő módszerekkel fel nem számolható, így ez a jövő terápiás metódusa, mivel itt a betegségek okait szüntetjük meg.

A nyomás alatti öblítés során az összegyűlt, lerakódott széklet az egész vastagbél szakaszon egészen a vakbélig felszabadul, és így a bél és végső soron az egész test tisztítása valósul meg. Ez a szervezet regenerálódását váltja ki. A gyakorlati tapasztalatok azt tanítják, hogy nem elsősorban egy vagy több anyag hiánya okozza a betegségeket, hanem a toxikus túlterheltség és a szervezet emiatt elvesztett regenerációs ereje. A mérgező székletlerakódások problémája a ColonHydro-Terápiával a szó legszorosabb értelmében kiöblítésre kerül.

A kezelés menete
A páciens kényelmesen háton fekve egy kezelőpadon fekszik. A végbélnyílásba vezetett műanyagon keresztül víz folyik a bélbe. Ezzel egyidejűleg a salakanyag kiöblítésre kerül. Mivel egy cső köti össze a műanyagot és a berendezést, a feloldott béltartalom szagmentesen vezetődik el.

A kezelés elmélete a bél perisztaltikus mozgásán alapszik, a megfelelő külső behatása a bélfal megnyúlik, a bél feltöltődik. Ha a bélfalra nehezedő nyomás egy bizonyos értéket elért, a bél aktivizálódik és kiürítődik.

A bél ezen vegetatívan irányított automatizmusa különböző körülmények hatására hátráltatódik, és részben vagy teljes egészében kiesik. Ez történik a táska vagy zacskószerű bélképződmények, a tartós felfúvódások, lerakódások vagy toxikus behatások következtében előálló szövetdegeneráció. Ez jelentős hátrányt jelenthet a kezeléseknél, mivel a kívánt ürülés kedvezőtlenül megy végbe.

Erről lehet szó vegetatív blokkoknál is, amelyek pszichikai nyomás, stressz, félelem és más lelki eredetű ellenállás esetén lépnek fel. Épp így a tartós toxikus leterheltség a szervezet túlsavasodása miatt hozza létre a vegetatív blokkot, ez a jelenség mindig a bélben figyelhető meg. A has sebesedései, amelyek akár bél részeket is tartalmazhatnak (sebesülések, operációk miatt) átjárási nehézségeket okoznak az öblítésnél.

Masszázs a bélfunkciók életre hívásához Minden fent nevezett esetben ugyanúgy, mint általánosan a bélszakasz ingerlésére terapeutikus eszközöket alkalmazhatunk. Az egyik leghatásosabb módszer a lábmasszázs, amely a talpfelületen található bélpontok masszírozásával a bél aktivizálását segíti elő. Éppígy nagy segítséget jelent a bél fájdalmas izom-összehúzódásaira, felpuffadásra és a székletlerakódásokra a has masszírozása a vastagbél elhelyezkedésének ismeretében. A kezelés alatt a szabad és dinamikus bélfunkció elérésének előfeltétele a lehető legmélyebb kikapcsolódás. Hatékony az autogén technika a hasi légzés (rekeszizom légzés) begyakorlásával és folyamatos végzésével.

Amennyiben a vegetatív (nem tudatosan irányított) kikapcsolódást elértük, a kezelés alatt a bélfunkciók aktivizálódása figyelhető meg, és ez a meggyorsítja a lerakódások kitisztulását.

Elnyomott érzelmek életrehívása
Néhányszor a vegetatív kikapcsolódás elnyomott érzelmek, mint a félelem, szorongás, szomorúság felébredésével jár együtt. Általában ezzel egybekötődik az emlékezés egy régi kora gyermekkorra visszamutató lelki sérülésre vagy fenyegetésre. Ez az évek óta meglévő dolog csak ekkor jön elő újra, a salakanyag lerakódáshoz hasonlóan.

Mint a vegetatív kikapcsolódásnál, a bél lerakódásainak feloldásakor is fellépnek lelki kísérő jelenségek. Ezek csak akkor szűnnek meg, ha a salakanyag kiürítődik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lerakódások okozta terhelés a lelki, szellemi érzetet negatívan befolyásolja. A bél tisztításával feloldódnak a depressziók, pesszimista és más negatív beállítódottság. Ugyanilyen módon a lerakódások feloldása során testi vonatkozásban is megjelenik minden tünet, ami a bél megterhelésével összefüggésben áll.

Egy ötven éves páciensnek két évvel a kezelés előtt porckorong operáción kellett volna átesnie. Csak amikor megtudta, hogy az operáció következtében csigolyái megkeményedhetnek, lemondott a műtétről és változtatott étkezésén. Így csökkentette panaszait. Ezzel az előtörténettel jött a béltisztításra. Tizenöt kezelés folytatódott le a régi lerakódások feloldódása nélkül. A tizenhatodik időpontra a páciens számomra felismerhetetlennek tűnt, éveket öregedett. hátfájdalmai miatt alig tudott állni. A kezelés alatt a benne lévő lerakódáso4. feloldása életre hívta a korábbi kortüneteket.

Mialatt a következő kezelésen az állapota alig változott hatalmas mennyiségű leoldott lerakódás jelent meg. A panaszai megjelenését követő kezelés után fájdalommentesen állt fel és továbbiakban is panasz nélkül volt.

Ahogy ezen a példán is látható, minden elfeledett, és a bél megterhelésével összefüggő tünet egy vagy főbb kezelés után újra előjöhet, de a fájdalmak kiváltása után hirtelen eltűnik.

Terápia lefutása

Egy teljes gyógykezelés a Colon-Hydro készülékkel, lehetőség szerint egyidejűleg a táplálkozás fokozatos, de teljes átállításával ötven, száz öblítést jelent, amennyiben a civilizációs ételek kiváltotta általánosan tapasztalható bélmegterhelésekből indulunk ki. Ajánlatos ezt három-öt, hetente két-három alkalommal összesen tíz-huszonöt öblítést magában foglaló szériában véghezvinni. Ezek félévente, vagy évente követhetik egymást, de egy blokkban is kivitelezhető. Ha egy szériában húsz kezelést javasolunk a következő tipikus lefutás figyelhető meg: az első tíz öblítés gyors, jelentős javulást eredményez az általános közérzetben. A következő öblítések a lerakódások és a kötőszövetekben lévő salakanyagok feloldódása miatt felerősíti a korábbi tüneteket, azokat teljes változékonyságukban és egyértelműen felszínre hozva. A kezelés sorozat utolsó negyedében, miután a tünetekért felelős terhelés megszűnik a javulás gyors és általános. Amennyiben a kiürítés teljes, minden tünet megszűnik.

A Colon-Hydro-Terápiaval párhuzamosan az étkezés fokozatos átállítását is javaslom gyümölcsökből, salátákból és zöldségekből álló tiszta, nyers ételekre. Ennek az átállásnak csak akkor van értelme, ha a páciens meg van győződve a helyességéről. Amennyiben ezek a teltételek teljesülnek mindenféle gyógyszeres kezelésről lemondhatunk, hiszen a savas, nyers ételek a meggyógyított belekben optimális feltételt teremtenek egy fiziológiai bélflóra megtelepedéséhez.

Általános javaslatok

Az eddigi kifejtésből kitűnik, hogy a Colon-Hydro-Terápia alkalmazása javallott a bél illetve a szervezet mérgeződésekor, amelyet gyakorlatilag minden belső eredetű elfertőződő és degeneratív betegség okának kell tekinteni. Az akut vagy krónikusan elfertőződött betegségek a test bőrön, nyálkahártyán vagy a kiválasztó szerveken (vese, húgyhólyagterhelés, orrmelléki üregek) keresztüli toxikus kiválasztási reakcióinak megjelenései. Ehhez tartozik az úgynevezett megfázások minden formája, vírusos vagy bakteriális, lázzal járó vagy láznélküli fertőzések, az allergiák minden típusa, például asztma, szénanátha, a bőr allergiái, ekcéma, ideges alapú bőrgyulladás (neurodermitisz), pattanások. Ez érvényes a súlyosan degeneratív betegségekre, amely a salakanyagok tartós mérgező hatása következtében a szövetek szétroncsolásának megnyilvánulása. Ide tartozik a hajhullás, fogszuvasodás fogínygyulladás, bőrelváltozások (cellulitisz), csontritkulás, porckorong elváltozások, visszér, szervi látás- és hallászavarok, mindenféle anyagcsere betegségek (diabétesz, pajzsmirigy túl- illetve alultermelés), multiplex klerózis, az úgynevezett öregkori elváltozások (Parkinson-kór, Alzheimer-kór). Megelőzéséként a rendszeresen ismételt bélöblítés javasolható minden lerakódások kiváltotta megbetegedésre (a halálesetek tőbb mint ötven százaléka szív vagy vérkeringés megbetegedés miatt következik be). A Colon-Hydro-Terápia javasolható a bél krónikusan elfertőződött megbetegedésein (crohn-kór, vastagbélfekély) illetve minden reumatikus megbetegedéshez, és nem utolsó sorban a rák minden megjelenési formájánál.

Ellenjavaslatok

A Colon-Hydro-Terápia semmi esetre sem alkalmazható röviddel operáció, különösen hasi műtétek után, amennyiben azok kevesebb mint egy fél- egy évvel korábban történtek. Mesterséges végbél, akut gyomor-, és bélelzáródás valamint epilepszia és rendszeresen fellépő vagy meglévő pszichotikus rángások esetén tiltott a kezelés.

Az adott szituációtól függően a kezelőorvos is lemondhatja a kezelést, ilyen az elutasító, motiváció mentes viselkedés a kezelővel vagy a kezeléssel szemben, hiszen ekkor a terápia kiváltotta jelenségek erősebben léphetnek fel vagy a kezelés kezdettől fogva eredménytelen maradhat (izmok feszessége és vegetatív pszichés gátak a páciens részéről). A kezelés alatt fellépő akut reakciók szükségessé teszik a kivételes átgondolását annak, hogy a helyzet ismeretében a terápiát tovább lehet-e folytatni, vagy meg kell szakítani. Az akut reakciók fellépése a kezelés során még nem jelent automatikus leállítást, ugyanolyan sürgős lehet különösen az akut reakció megjelenésével az öblítés folytatása, lehetőleg naponta és a páciens önmagának adott beöntését is segítségül hívva, amíg a reakciót okozó terhelés meg nem szűnik. A Colon-HydroTerápia szakértői felügyelet mellett rizikómentes kezelési eljárásnak tekinthető.

A terápia sikere a mellékkörülmények függvényében

Bebizonyosodott, hogy a Colon-HydroTerápia keretében alkalmazott mindenféle gyógyszeres kezelés a terápia sikerét hátráltatta, mivel ebben az esetben egy pótlólagos toxikus terhelésről volt szó, amelyet a gyógyítás során ki kellett üríteni. Ez nemcsak a gyógyszerek minden formájára (beleértve az úgynevezett biológiai készítmények, denaturált vagy szintetikusan előállított hatóanyagok formájában, mint a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, etc.), hanem az úgynevezett táplálék kiegészítők és természetesen az élvezeti cikkek minden formájára érvényes.

A siker követelte körülmények

A Colon-Hydro-Terápia, mint a teljes szervezet kitisztítása a belek gyógyításán keresztül optimális lefolytatásának legfontosabb feltétele az egészséges életmód - beleértve a testi lelki alapszükségleteket is - iránt kifejezésre juttatott motivációt.

A böjtölés, amennyiben a terápiával párhuzamosan végzik az egyik tényező, ami egy további cél elérését, a vakbél öblítését nagyon intenzíven segíteni tudja. Eddig egy esetben tapasztaltuk, hogy a vakbelet a tizedik kezelésnél elértük és kitisztítottuk. Ez egy, az ötödik böjtnapon a kezelést elkezdő páciensnél fordult elő. A férfinak már a második napon nem volt széklete. Az egész háromhetes kezelés alatt tartotta a böjtöt és így meglepő volt mind a páciens, mind a terapeuta számára, hogy még nyolc tisztításon keresztül milyen mennyiségű széklet ürítődött ki. A böjt segítségével a víz állapota a bélben könnyen ellenőrizhető, és a kezelések eredménye jól követhető volt. A ColonHydro-Terápiával párhuzamos böjt minden hatékonysága mellett is csak azoknál a személyeknél alkalmazható, akiknél nem kell számolnia méregtelenítés során túl heves elvonási tünetekkel.

A teljes ember gyógyítása
A terápia célja a test méregtelenítésének keretében egy toxikus terhelésektől teljesen mentes bél létrehozása, amely az alapját képezi a regenerációs erő újraéledésének és az immunrendszer újra felépülésének. A belek és az egész szervezet a fentebb írt fiziológiai összefonódásai következtében a bél gyógyítása az ember testi és szellemi, lelki gyógyításával egyenlő.COLON-HYDRO-TERÁPIA

Ilcsi gyógynövények, gyógyfüvek, kozmetika

Ilcsi gyógynövények, gyógyfüvek, kozmetika

Ilcsi gyógynövények, gyógyfüvek, kozmetika

Ilcsi gyógynövények, gyógyfüvek, kozmetika
Ilcsi gyógynövények, gyógyfüvek, kozmetika